Bloggailu

Miten rakennat nykyisestä blogistasi tulonlähteen ilman, että tumppaat sen täyteen mainoksia ja myyt tai suosittelet väkipakolla tuotteita? Onko sinulla blogi mutta et tienaa sillä rahaa? Ehkä olet kuullut muiden puhuvan rahan tienaamisesta blogilla mutta kukaan ei ole kertonut sinulle, miten se oikeasti tehdään. Ehkä blogillasi on todella paljon lukijoita ja sinulla on paljon seuraajia somessa mutta muutamaa sataa euroa enempää et ole onnistunut blogillasi tienaamaan.

Bloggaaja osuu omaan ja yrityksen maaliin

Suositut bloggaajat ovat loistavia yhteistyökumppaneita esimerkiksi kiireisille ja resurssipulassa oleville yrityksille. Sopivan bloggaajan kautta yritys tavoittaa kohderyhmänsä helposti. Seuraajien määrä ei kuitenkaan yksinään kerro yritysten halusta yhteistyöhön. Yritykset ovat ennen kaikkea kiinnostuneita siitä yhteisöstä, jonka blogin seuraajat yhdessä muodostavat.

Yksi parhaista tavoista rakentaa itselle passiivinen tulonlähde on tehdä se oman erityisosaamisen ympärille. Jokaisella meistä on nimittäin ominaisuuksia ja taitoja, joissa olemme erityisen hyviä – ja joista ihmiset ovat monesti valmiita maksamaan. Onko sinulla esimerkiksi erityistaitoja, joita voisit opettaa muille asiantuntijana maksullisen verkkokurssin muodossa? Onko sinulla somessa seuraajia, ja voisit saada yritysten kanssa tehdyistä yhteistyöpostauksista palkkion? Oletko kekseliäs ja voisit kehittää uusia tuotteita tai palveluita muiden myytäväksi?

Blogit voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin

  1. sellaisiin joita kirjoitetaan harrastusmielessä
  2. niihin joiden tavoite on tukea myyntiä
  3. ja niihin jotka toimivat (kenties jopa) pääasiallisena tulonlähteenä

Blogi kannattaa tuotteistaa, toisin sanoen kirjata ylös tavoitteet, laatia selkeä brändistrategia ja suunnitella viestintä sen ympärille. Myös uusi tuotettava sisältö suunnitellaan tukemaan (omien tai markkinoitavien tuotteitten) myyntiä.

Vanhoista blogeista kannattaa koostaa tai nostaa esiin niin sanottuja ”kulmakivisivuja”, päivittää ne ja lisätä tarvittavat toimintakehoitukset.

Blogi tulonlähteenä

Blogi ei varsinaisesti ole passiivista tuloa, sillä täytyyhän siinä tehdä töitä, jotta se blogi olisi aktiivinen – eli sisältöä, joka kiinnostaa lukijoita.

Blogi on oiva keino pyrkiä rakentamaan ajasta ja paikasta riippumatonta tuloa. Nykyisin bloggaamista pidetään täysin tunnustettuna täysipäiväisenä ammattina, jossa on mahdollisuus tienata suuriakin summia. Myös yritykset ovat tunnustaneet blogeissa olevan potentiaalin heidän markkinoinnissa ja mainonnassa. Mainospaikan tarjoaminen tai yhteistyöprojektien tekeminen eri yritysten kanssa voi tuoda sinulle tuloa, joka ei ole sidottu siihen, moneltako teet sitä tai missä teet sitä. Voit siis saada tuloa kirjoittamalla blogia valitsemassasi paikassa juuri koska sinulle sopii. Blogi voi siis mahdollistaa sinulle monia erilaisia projekteja, joiden avulla voit kasvattaa tulovirtaasi. Vaikka alkuun et tienaisikaan saman verran kuin Ruotsin kuuluisimmat influensserit, jatka bloggaamista. Jos hyvin käy, saat rakkaasta harrastuksesta, eli blogin kirjoittamisesta rakennettua itsellesi sivutuloa tai jopa kokopäiväisen työn.

Oli blogisi teema mikä tahansa, voi sinusta tulla kyseisen teeman eräänlainen ekspertti eli auktoriteetti. Kirjoittamalla blogia, jossa osoitat tietotaitosi sen teemasta, lukijat näkevät sinut alan asiantuntijana. Lisäksi, jos jaat teeman parista kokemuksiasi ja näkemyksiäsi, vahvistuu asemasi lukijoiden silmissä. Auktoriteetiksi voi tulla niin kosmetiikkablogin kuin finanssimaailmasta kertovan blogin parissa. Tärkeintä on suunnata teksti lukijoille, jotka etsivät vastauksia ja sinulla olevaa tietoa (jota he eivät kenties löydä muualta – ainakaan helposti). Helpointa saada asiantuntijatitteli on valita blogin teemaksi sellainen, josta tiedät paljon ja, joka on melko tarkkaan rajattu aihe. Vaikka et vielä olisi asiantuntija millään alalla, on blogi sinulle mahdollisuus tulla sellaiseksi.

Blogi toimii ajatusten jäsentelynä ja päiväkirjana

Blogin kirjoittaminen voi toimia ikään kuin päiväkirjanasi. Voit kirjoittaa sinne niin hyvistä kuin huonoista hetkistäsi blogin teeman hengessä. Päiväkirjamainen blogi voi auttaa sinua käsittelemään ajatuksiasi ja saada näkemään asiat kenties uudessa valossa. Päiväkirjamainen blogi toimii hyvin esimerkiksi urheilijalle tai urheiluharrastuksestaan kirjoittavalle. Päiväkirjamainen blogi kiinnostaa monesti yleisöä juuri sen aitouden vuoksi.

Mikäli kirjoitat asiapitoistasi blogia esimerkiksi talousasioista, politiikasta tai vaikka tekoälystä, voi säännöllinen blogin pitäminen ja omien näkemystesi esiin tuominen kannattaa. Kun kirjoitat oman asiantuntija-alasi tärkeistä teemoista, voi yleisö lukemalla blogiasi muodostaa sinusta mielikuvan eräänlaisena auktoriteettina teemasi parissa. Asiantuntijablogien määrä ja suosio tulee kasvamaan tulevaisuudessa, joten tämä voi olla sinullekin hyvä mahdollisuus.