Sijoittaminen

Sijoittaminen on tapa saada passiivista tuloa, mutta se vaatii alkupanostuksen ja aikaa. Kenelläkään ei ole valmista osakesalkkua alusta alkaen. Tärkeintä säästämisessä on aloittaminen eli mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä. Hyvä nyrkkisääntö on säästää nettotuloista 10 % kuukausittain.

Osakkeet ovat suorastaan klassisia passiivisia tulonlähteitä. Ihanteellisessa tapauksessa saat passiivista tuloa osakkeillasi, kunnes päätät myydä ne (voitollisesti). Kannattaa hankkia etukäteen tietoa osakesijoittamisesta, maailmanmarkkinatilanteesta ja yritysten taloustilanteista sekä tulevaisuudensuunnitelmista. Osakkeet eivät ole oikotie onneen. Tietotaidon, tiedonhankinnan tai sijoitettavien varojen hajauttamisen puuttuminen voivat johtaa kirveleviin tappioihin.

Vaikka sijoittaminen kuulostaa helpolta, tulee ennen aloittamista miettiä esimerkiksi:

  1. omaa sijoitussuunnitelmaa
  2. riskinsietokykyä
  3. tavoitteita

Sijoittamista voi tehdä todella pienillä summilla, vaikka 10–50 euroa kuukaudessa. Sijoittajaksi ryhtymiseen ei siis tarvita tuhansia euroja, vaan sen voi aloittaa jo pienellä summalla. Kun laitat omaa rahaa kiinni pörssiin, alat myös seurata markkinoita. Opit uusia asioita ja kiinnostut aiheesta luonnollisesti. Jos kuukausisäästäminen ei ole mahdollista, aloittaa voit myös tekemällä kertasijoituksen rahastoon.  

Miten aloitan osakesijoittamisen? 

Osakkeet ovat historian valossa pitkällä aikavälillä tuottavin sijoituskohde. Tuotto muodostuu osakkeiden arvonnoususta ja osingoista. Osakesijoittaminen sopii korkea tuottoa hakevalle ja markkinoiden heilahteluja sietävällä sijoittajalle. Tarvitset aloittamiseen osakesäästötilin tai arvo-osuustilin, arvopaperisäilytyksen, verkkopalvelusopimuksen sekä pankkitilin. Aloittaa voit vaikka 100 eurolla edullisten välityspalkkioiden ansiosta. 

Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä

Säästämisessä ja sijoittamisessa riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Mitä enemmän haluat tuottoa, sitä enemmän sinun on otettava riskiä. Riskiä voit vähentää hajauttamalla säästöjä esimerkiksi useampaan rahastoon. Ennen säästämisen aloittamista olisi hyvä olla puskurirahaa säästettynä yllättävien tilanteiden varalle. 

Miksi hajauttaminen kannattaa? 

Säästöjen hajauttaminen vähentää riskiä ilman että tuotto-odotus laskee. Hajauttaa kannattaa esimerkiksi ajallisesti, laadullisesti ja maantieteellisesti. Hajauttamalla huolehdit siitä, että kaikki munasi eivät ole samassa korissa. Näin varmistat hajauttamisen: 

  • Ajallinen hajautus toteutuu helposti kuukausisäästämällä. 
  • Laadullinen hajautus toteutuu valitsemalla rahastot eri toimialoilta. 
  • Maantieteellinen hajautus toteutuu valitsemalla rahastot, jotka sijoittavat eri maihin.