Yrittäjälle kymmenen vinkkiä vaurastumiseen

Kirjoittajan kuva

Yrittäminen palkitsee, ja palkinnon voi saada vielä kasvamaankin. Listasimme kymmenen hyvää konstia yrittäjän vaurastumiseen.

  1. Mieti, miten sinun on järkevintä nostaa yrityksestä itsellesi korvausta tehdystä työstä. Onko tarpeen saada hyvä kuukausipalkka, vai tähtäätkö osinkojen nostamiseen? Osingot ovat usein verotehokkaampi tapa nostaa yrityksen varoja, mutta osingon maksu ja osittainen verovapaus edellyttää vahvaa omaa pääomaa, joka kertyy yrityksen tekemästä voitosta.
  2. Mieti, miten hyödynnät yritykseen kertynyttä varallisuutta. Yksi tapa on nostaa yrityksestä voittoja henkilökohtaisesti ja sijoittaa ne eteenpäin yksityishenkilönä.
  3. Myös yritys voi sijoittaa varojaan, mutta tällöin riskinotossa kannattaa olla maltillinen ja muistaa varata riittävästi rahaa kassanhallintaan.
  4. Sijoitukset ja esimerkiksi kiinteistöt voi olla viisasta siirtää omaan yhtiöön ja jättää liiketoiminnallinen yhtiö erilleen. Tällöin on tärkeää turvata liiketoiminnallisen yhtiön vakavaraisuus, jotta investoinnit ja rahoitukset vakuusvaateineen hoituvat tulevaisuudessakin.
  5. Lainarahan käyttö (velkavipu) sijoitustoiminnassa voi olla perusteltua ja suotavaa. Kokonaisuus ratkaisee, minkälainen rahoitusaste on järkevää ja mahdollista.
  6. Investointien suunnittelussa kannattaa huomioida myös sijoitusnäkökulma. Onko tuottavampaa tehdä hankinta omalla rahalla vai ulkopuolisella rahoituksella?
  7. Hyvä keino on maksaa vapaaehtoisia eläkkeitä ja hyödyntää verovähennysoikeus.
  8. Vakuutusmuotoiset sijoitusratkaisut voivat tuoda verotuksellisia hyötyjä, näitä ovat mm. sijoitusvakuutukset ja kapitalisaatiosopimukset.
  9. Yrityksen sijoitusten verotuskäytännöissä on eri vaihtoehtoja. Verosuunnittelussa kannattaakin käyttää asiantuntijan apua.
  10. Ymmärrä, mihin sijoitat ja kysy rohkeasti, jos jokin asia on epäselvä. Muista myös riittävä hajautus ja riittävän pitkä ajallinen horisontti.

Asiantuntijana toimi yritysrahoituspäällikkö Maija Koivunen.

Vastaa