Klarnan tutkimus: Puskurin kerryttäminen suomalaisnuorille nyt tärkeämpi syy säästää kuin oma asunto

Kirjoittajan kuva

Suomalaisnuorille säästöjen kerryttäminen pahan päivän varalle on nyt tärkeämpää kuin omaan asuntoon säästäminen, selviää Klarnan toteuttamasta kansainvälisestä kyselytutkimuksesta. Suomi on myös kansainvälisessä vertailussa ainoa maa, jossa yli puolet nimeää taloudellisen puskurin tärkeimmäksi syyksi säästää. Samaan aikaan sijoittaminen on noussut suositummaksi kuin säästöjen makuuttaminen pankkitilillä.

Suomalaisnuorille säästöjen kerryttäminen odottamattomien menojen varalle on nyt tärkeämpää kuin omaan asuntoon säästäminen. 18-24-vuotiaista suomalaisista joka kolmas (33 %) nimeää taloudellisen puskurin kerryttämisen tärkeimmäksi syyksi säästää, ja siten tärkeämmäksi kuin esimerkiksi omaan asuntoon (27 %) tai lomaan (26 %) säästämisen. Tulokset selviävät Klarnan toteuttamasta Money Management Pulse -tutkimuksesta, johon vastasi heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana 13 510 kuluttajaa 13 eri maassa, mukaan lukien 1032 suomalaista. 

Kansallisesti edustavien tulosten mukaan puskurin kerryttäminen nousi heinä-syyskuussa suomalaisnuorten suosituimmaksi syyksi säästää. Vielä huhti-kesäkuussa joka viides (20 %) 18-24-vuotias kertoi kerryttävänsä taloudellista puskuria, kun taas omaan asuntoon säästäminen oli yli neljännekselle (27 %) tärkein syy säästää. Suomi on tuoreessa vertailussa ainoa maa, jossa puskurin kartuttaminen on nuorten tärkein syy säästää. Kansainvälisesti 18-24-vuotiaiden suosituimmat syyt säästää ovat oma asunto (35 %), lomamatka (30 %) ja eläke (22 %). 

“Kuluneen vuoden aikana elinkustannusten ja korkojen voimakas nousu on saanut monet pohtimaan henkilökohtaista talouttaan. Suomalaisnuoret ovat jatkuvasti nousseet esiin Klarnan tutkimuksissa vastuullisina, omaa rahankäyttöään pohtivina kuluttajina – ja niin tälläkin kvartaalilla”, Klarnan maajohtaja Jacob Segercrantz sanoo. 

Ikäryhmiä laajemmin tarkasteltaessa Suomi on myös ainoa maa, jossa yli puolet kaikista vastanneista nimeää taloudellisen puskurin tärkeimmäksi syyksi säästää. Yli puolet (55 %) suomalaisista kertoo säästävänsä ensisijaisesti puskurirahastoa varten. Seuraavaksi suosituimmat syyt säästää ovat eläke (34 %) ja loma (32 %). Suomalaiset naiset säästävät puskuriin selvästi ahkerammin (61 %) kuin miehet (48 %), mutta miehillä puskurirahaston kerryttäminen on lisääntynyt enemmän kuin naisilla (+9 % miehillä, +6 % naisilla) vuosineljännesten välillä.

Sijoittamisen suosio nousussa

Suomi on kansainvälisessä vertailussa myös ainoa maa, jossa kuluttajat kertovat sijoittavansa hieman ahkerammin kuin säästävänsä. Niistä suomalaisista, jotka kertovat säästävänsä tai sijoittavansa säännöllisesti, yli kolmannes (35 %) sijoittaa ja säästää tilille (34 %). Vielä huhti-kesäkuussa suurempi osa suomalaisista suosi tilille säästämistä (37 %) kuin sijoittamista (34 %).

Sijoittamisen suhteellinen suosio on noussut Suomessa etenkin nuorten ja naisten keskuudessa. Huhti-kesäkuussa lähes kolmannes (28 %) naisista kertoi sijoittavansa, kun nyt näin sanoo tekevänsä reilusti yli kolmannes  (36%). 

Nuorten kohdalla sijoittamisen suosio on kasvanut yhä voimakkaammin. Vielä huhti-kesäkuussa alle kolmannes (28 %) 18-24-vuotiaista suomalaisista kertoi sijoittavansa ja yli puolet (58 %) säästävänsä tilille. Nyt sijoittavien osuus on liki puolet (47 %) ja enää joka viides (21 %) kertoo säästävänsä tilille. 

Suomalaisten yleisimmät syyt säästääMoney Management Pulse Q3 2022
Syy18-24 v25-40 v41-56 v57-75
Puskuri odottamattomia kuluja varten33 %51 %65 %60 %
Loma26 %32 %41 %26 %
Tapahtumat & kokemukset (esim. konsertit, festivaalit)18 %11 %5 %6 %
Fyysiset tuotteet – yleisemmät hankinnat (esim. matkapuhelin, televisio, harrastukset ja urheilutuotteet)24 %18 %12 %13 %
Fyysiset tuotteet – harvinaisemmat hankinnat (esim. auto tai vene)22 %17 %13 %12 %
Kodin parannukset10 %21 %22 %18 %
Loma-asunto tai mökki10 %7 %6 %6 %
Talo / asunto pysyvään asumiseen27 %22 %13 %5 %
Eläkeaika24 %30 %47 %30 %
Koulutus (esim. oma tai lasten)18 %13 %6 %1 %

Lisätietoa ja laajemmat taulukot löytyvät täältä

Lisätietoa tutkimuksista:

Klarnan Money Management Pulse -tutkimus toteutettiin yhdessä tutkimustoimisto Nepan kanssa. Tutkimuksessa selvitetään kuluttajien tottumuksia ja asenteita henkilökohtaista taloutta kohtaan 13 eri maassa. Kyselyyn vastaa kvartaaleittain vähintään 1000 kuluttajaa joka maasta ja se on kansallista otosta edustava kyselytutkimus. Heinä-syyskuussa 2022 Money Management Pulse -kyselyyn vastasi  13 510 kansainvälistä kuluttajaa, mukaan lukien 1032 kuluttajaa Suomesta.

Klarnasta
Vuodesta 2005 lähtien Klarna on pyrkinyt uudistamaan vähittäispankkialan. Meillä on 150 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja välitämme päivittäin kaksi miljoonaa maksutapahtumaa. Vastaamme asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin auttamalla heitä säästämään aikaa ja rahaa sekä hallitsemaan kassavirtoja ja tekemään perusteltuja päätöksiä. Yli 450 000 globaalia partneria, kuten H&M, Saks, Sephora, Macys, IKEA, Expedia Group ja Nike, on ottanut käyttöön Klarnan innovatiivisen teknologian tarjotakseen saumattoman shoppailukokemuksen niin verkkokaupassa kuin fyysisessä myymälässä. Yli 6000 ihmistä työllistävä Klarna on aktiivinen 45 markkinalla. Lue lisää: klarna.com.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Amazing Race Suomi 

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

Hyvä edullinen älypuhelin

Usein älypuhelimen valintaa ohjaa budjetti. Edullinen älypuhelin voi olla erinomainen vaihtoehto, kun halutaan säästää rahaa mutta samalla nauttia perustoiminnoista. Markkinoilla on lukuisia hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat monipuolisia ominaisuuksia ilman suurta hintalappua.

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2-malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa ja paljon muuta. Tutustu Google Pay Nordea maksamiseen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Klarnan tutkimus: Puskurin kerryttäminen suomalaisnuorille nyt tärkeämpi syy säästää kuin oma asunto”

Vastaa