Maksuhäiriömerkintä: Varjo arjessa, mutta ei maailmanloppu

Kirjoittajan kuva

By Niko

Maksuhäiriömerkintä on kuin ikävä tahra luottotiedoissa, joka voi varjostaa arkea ja vaikeuttaa monia asioita. Se voi estää vuokra-asunnon saamisen, puhelinliittymä avaamisen tai jopa työpaikan saamisen joillakin aloilla. Mutta ei hätää, se ei ole maailmanloppu, ja tilanteeseen on olemassa ratkaisuja.

Mikä maksuhäiriömerkintä on ja mistä se tulee?

Maksuhäiriömerkintä on merkintä luottotiedoissasi, joka kertoo, että sinulla on ollut vaikeuksia maksaa laskuja tai velkoja ajallaan. Se voi syntyä esimerkiksi maksamattomasta puhelinlaskusta, unohtuneesta luotosta tai suuremmasta velasta, joka on päätynyt ulosottoon.

Tärkeää muistaa: Pelkkä myöhässä oleva lasku ei automaattisesti johda maksuhäiriömerkintään. Velkojan on ensin perittävä velkaa ja saatava sille lainvoimainen tuomio ennen kuin merkintä tehdään.

Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset arkeen

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa elämää monin tavoin:

 • Luottojen saanti: Pankit ja rahoituslaitokset eivät myönnä lainaa luottotiedottomalle henkilölle.
 • Vuokra-asunnon saaminen: Monet vuokranantajat tarkistavat luottotiedot ja voivat evätä asunnon maksuhäiriömerkinnän vuoksi.
 • Puhelin- ja nettiliittymät: Joissakin tapauksissa operaattorit voivat kieltäytyä myymästä liittymää luottotiedottomalle.
 • Työnsaanti: Joillakin aloilla, erityisesti sellaisilla, joissa käsitellään rahaa tai luottamuksellisia tietoja, maksuhäiriömerkintä voi olla este työpaikan saamiselle.

Miten päästä eroon maksuhäiriömerkinnästä?

Paras tapa päästä eroon maksuhäiriömerkinnästä on yksinkertaisesti maksaa velka pois. Kun velka on maksettu, merkintä poistuu luottotiedoista automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Tämä aika vaihtelee merkinnän tyypin ja velan suuruuden mukaan.

Vinkkejä:

 • Ole yhteydessä velkojaan: Sovi maksusuunnitelmasta tai pyydä maksuaikaa.
 • Selvitä velkojesi tilanne: Ota selvää, mitkä velat ovat johtaneet maksuhäiriömerkintään ja keskity niiden maksamiseen.
 • Hae apua: Jos velkojen maksaminen tuntuu ylivoimaiselta, ota yhteyttä velkaneuvojaan tai Takuusäätiöön.

Elämä maksuhäiriömerkinnän kanssa

Maksuhäiriömerkintä ei ole maailmanloppu, mutta se vaatii selviytymiskeinoja. Tässä muutama vinkki:

 • Suosi käteistä: Maksa ostokset käteisellä tai debit-kortilla välttääksesi uusien velkojen syntymistä.
 • Tee budjetti: Laadi tarkka budjetti ja seuraa menojasi.
 • Karsi turhia kuluja: Mieti, mistä voisit säästää rahaa velkojen maksuun.
 • Ole avoin: Jos haet esimerkiksi vuokra-asuntoa, kerro avoimesti maksuhäiriömerkinnästäsi ja siitä, miten olet hoitamassa velkojasi. Rehellisyys voi olla valttia.

Tärkeintä on toimia

Maksuhäiriömerkintä ei ole pysyvä tila. Olemalla aktiivinen ja hoitamalla velkasi voit päästä siitä eroon ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Muista, että apua on saatavilla, ja aina on parempi kohdata ongelma kuin piilotella sitä.

Vastaa