Tuloja mahdollisimman vähällä

Kirjoittajan kuva

Netissä, ja varsinkin sosiaalisen median kanavissa on paljon keskusteluja aiheeesta passiivinen tulo. Niissä lähtökohtana on usein se, että miten saisi mahdollisimman paljon tuloja käytännössä tekemättä mitään. Valitettavasti asia ei ole näin, vaan töitä pitää tehdä, jotta passiivistakaan tuloa syntyisi. Se on vähän sama juttu naisten kaudeuden suhteen – ei se kauneus useimmiten aivan mitään tekemättä synny.

Kaikki lähtee oman talouden suunnittelusta

Oman talouden suunnittelu on tärkeä osa taloudellista hyvinvointia ja se auttaa pitämään talouden hallinnassa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä oman talouden suunnitteluun:

 1. Tee budjetti: Kirjaa ylös kaikki tulot ja menot ja tee budjetti sen perusteella. Budjetti auttaa sinua seuraamaan rahankäyttöäsi ja pitämään menot hallinnassa.
 2. Säästä: Yritä säästää rahaa jokaisesta tuloerästäsi. Pienikin säästösumma voi kerryttää säästöjä ajan myötä.
 3. Vähennä velkaa: Yritä maksaa velkasi mahdollisimman nopeasti pois. Korkokulut voivat kasvaa nopeasti, joten velan lyhentäminen on tärkeää.
 4. Suunnittele isompia hankintoja: Suunnittele isommat hankinnat etukäteen ja varaa rahaa niitä varten. Näin voit välttää yllättävät kulut ja hankinnat eivät rasita talouttasi liikaa.
 5. Seuraa talouttasi: Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi, jotta voit seurata talouttasi ja tehdä tarvittavia muutoksia budjettiisi.
 6. Vertaile hintoja: Vertaile hintoja eri kaupoissa ja palveluntarjoajilla, jotta voit löytää parhaat tarjoukset ja säästää rahaa.
 7. Pidä huolta luottotiedoistasi: Huolehdi siitä, että luottotietosi ovat kunnossa ja että maksat laskusi ajoissa, jotta vältät maksuhäiriömerkinnät.
 8. Pyydä apua: Jos tarvitset apua talouden suunnittelussa tai velkaongelmissa, ota yhteyttä ammattilaiseen, kuten velkaneuvojaan tai talousvalmentajaan. He voivat auttaa sinua löytämään ratkaisun taloudellisiin haasteisiin.

Kartoita oma osaaminen

Oman osaamisen kartoitus voidaan tehdä seuraavien askelten avulla:

 1. Tee lista omista taidoista ja vahvuuksista: Aloita listaamalla kaikki taidot, joita sinulla on. Näihin voi kuulua esimerkiksi koulutus, työkokemus, harrastukset ja vapaa-ajan aktiviteetit. Kirjaa ylös myös erityiset taidot, joita olet kehittänyt esimerkiksi harrastusten tai vapaaehtoistyön kautta.
 2. Arvioi omia taitojasi: Mieti, kuinka hyvin hallitset erilaisia taitoja. Arvioi taitosi asteikolla 1-5, jossa 1 tarkoittaa, että taitosi ovat heikot ja 5 tarkoittaa, että taitosi ovat erittäin vahvat.
 3. Keskustele muiden kanssa: Keskustele ystäviesi, perheesi tai työtovereidesi kanssa ja pyydä heitä antamaan palautetta omista taidoistasi. He voivat nähdä taitosi eri näkökulmasta ja huomata taitoja, joita et itse ole huomannut.
 4. Tunnista kehittämistarpeet: Kartoituksen jälkeen mieti, mitkä taidot kaipaavat kehittämistä. Listaa ne taidot, joissa haluat kehittyä ja etsi tapoja oppia niitä, esimerkiksi kursseja, koulutuksia tai mentorointia.
 5. Pohdi uratavoitteita: Kartoituksen avulla voit myös miettiä, mihin haluat urallasi edetä ja millaisia taitoja tarvitset tavoitteidesi saavuttamiseksi. Voit käyttää kartoitusta suunnitellaksesi urapolkusi ja miettiä, miten voit kehittää taitojasi tavoitteidesi saavuttamiseksi.

Oman osaamisen kartoitus on jatkuva prosessi, joka auttaa sinua tunnistamaan omat vahvuutesi ja kehityskohteesi. Se voi auttaa sinua kehittämään taitojasi ja saavuttamaan uratavoitteesi.

Tutki mitä muut ovat tehneet, ja mieti, mitä sellaista muut ovat tehneet, minkä sinäkin oikeasti voisit omien resurssiesi ja osaamisesi puitteissa tehdä.

Vastaa