4 tapaa joilla luot vahvan taloudellisen puskurin

Kirjoittajan kuva

Puskurirahasto on säästetty rahasumma, joka auttaa pahan tilanteen yllättäessä. Varsinkin nyt inflaation kourissa ovat suomalaiset alkaneet säästämään, sillä maailmantilanne on ollut jo pitkään melko kinkkinen.

Koska niin elintarvikkeiden kuin palveluidenkin hinnat ovat nousseet, ovat monet alkaneet miettimään keinoja siihen, kuinka rahaa saisi säästettyä tarpeeksi pahan päivän varalle. Osalle säästäminen on kuulunut aina perusrutiineihin ja osalle sitä onkin opetettu jo ihan lapsesta saakka.

Kaikille säästäminen ei kuitenkaan tapahdu luonnostaan, vaan sitä täytyy oikeasti lähteä opettelemaan – joskus ihan kantapään kautta. Mutta kuinka päästä alkuun, jotta puskurirahasto karttuisi?

Säästötili

Melko perinteinen neuvo puskurirahaston kerryttämiselle on säästötilin avaaminen. Jos taas olemassa oleva tili löytyy jo, kannattaa alkaa pohtimaan keinoja siihen, että rahat eivät ainoastaan kävisi nopeasti vierailulla.

Yksi suosittu keino on myös tehdä tili itselle vaikeapääsyiseksi, eli rahaa ei pääse ottamaan tililtä hetken mielijohteesta, vaan silloin asiaa tulee harkittua useammin kuin kaksi kertaa. Tällaisista vaihtoehdoista kannattaa keskustella oman pankkinsa kanssa.

Sijoittaminen

Sijoittaminen voi kuulostaa pelottavalta möröltä sellaisen korvaan, joka ei ole koskaan ennen sijoittanut penninhyrrää. Voit kuitenkin tuntea ystävällisen käden olkapäälläsi, sillä ei ole mitään hätää.

Suurin osa sijoittamiseen ryhtyvä ei tiedä alussa, kuinka sijoitetaan. Sen alkaa oppimaan pikku hiljaa, kun siihen ryhtyy. Aluksi kannattaa sijoittaa pieniä summia kerralla, jolloin käytännön kokemusta kertyy ja sen jälkeen voi hommaa alkaa pohtimaan isommassa mittakaavassa.

Jos tarkoitus on sijoittaa kerralla suuremmalla rahasummalla, hae lainaa ja sijoita rahat esimerkiksi intuitiota kuunnellen tai sijoitusosaajan apua hyödyntäen. Ajan kuluessa rahat voivat kerryttää suuriakin voittoja riippuen, mihin aikoo sijoittaa.

Pienikin säästö on säästö

Jos omaat pienet tulot niin ole huoleti. Säästäminen alkaa tuntua mukavalta sitä enemmän, mitä enemmän harjaantuu. Jo viiden euron suuruinen säästö on alku suuremmalle summalle.

Kannattaa hyödyntää lisäksi netin keskustelupalstat sekä eri some-kanavien rahansäästövinkkejä jakavat käyttäjät. Suomalaisia käyttäjiä löytyy jo pilvin pimein.

Kaikki eivät sosiaalisessa mediassakaan suinkaan ole mitään rikkaita rahaguruja, vaan joukossa voi olla veloistaan irti haluavia suomalaisia ihmisiä, joiden tulot eivät todellakaan ole huimat. Opi siis armollisuutta ja tee pieniä arjen tekoja, joiden avulla voisit saada edes pienen summan säästöön.

Muista budjetointi

Vaikka se tylsältä voi kuulostaakin, budjetointi olisi todella tärkeää puskurin kasvattamisen kannalta. Budjetoinnin ei kaikilla tarvitse olla joka ikisen kuitin pohtimista ja miettimistä.

Tärkeintä taas olisi, että omalle budjetoinnilleen löytäisi mahdollisesti edes suuripiirteiset kehykset. Esimerkiksi kannattaa listata kaikki tulot jos se on mahdollista ja sen jälkeen suurimmat menot.

Kun suurimpia menoja peilaa tuloihin, saa osviittaa siitä, paljonko rahaa jää kaiken jälkeen jäljelle. Jos olet hyvä budjetoija niin se on loistavaa! Jatka samaan malliin.

Yllättävän moni kuitenkaan ei ole edes kokeillut koskaan budjeointia tai voi olla, että raha-asiat ahdistavat niin, ettei sitä halua tehdä. Kannattaa kuitenkin vaikka ottaa joku avuksi ja ottaa härkää kiinni sarvista. Jos se ei ota, niin ei annakkaan!

Ota härkää kiinni sarvista

Vaikka jotkut ihmiset nauttivat numeroiden pyörittelystä, rakastavat tehdä erilaisia laskelmia ja listoja, eivätkä kestäisi olla ilman kuukausibudjettia. Niin on täysin ok olla myös erilainen, joka ei nauti raha-asioiden turhasta miettimisestä.

Olisi kuitenkin hyvä alkaa miettimään, jos asiassa pystyisi kehittymään. Se on nimittäin mahtava tunne, kun rahaa jää hiukan säästöönkin.


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta:

Outlet myymälät
Mobilepay ei toimi
affiliate markkinointi
Johanna Puhakka
Digitaalinen markkinointi
Asuntomarkkinat
Etätyö
Shein vaatteet

Yksi kommentti artikkeliin ”4 tapaa joilla luot vahvan taloudellisen puskurin”

Vastaa